به گزارش سلامت نیوز: وحشت سرطان را میشود میان مردم هم حس کرد. بعد از فوتکردن هنرمندان محبوب مردم از سرطان و ابتلای حداقل یک نفر از اطرافیان خانوادهها به سرطان و ابراز نگرانی چهرههای سرشناس درباره شیوع سرطان میشد میزان افزایش نگرانی را حس کرد؛ نگرانیاي که با افزایش آلودگی هوا، پارازیتهای ماهواره، افت کیفیت مواد غذایی و تقلب در مایحتاج غذایی مردم بیشتر میشد.
به گزارش سلامت نیوز، روزنامه شرق نوشت: «ایران رتبه اول را از نظر شیوع و ابتلا به سرطان معده در کشورهای منطقه داراست و همچنین سالانه ٩٠ هزار مورد جدید ابتلا به سرطان داریم و نسبت میزان ابتلا به سرطان کودکان نیز دو درصد است». اینها اطلاعاتی است که دکتر اسماعیل اکبری، رئیس مرکز تحقیقات سرطان کشور در اولین روز هفته جهانی سرطان و در نشست تخصصیای که به مناسبت این هفته برگزار شده بود، اعلام کرد. به گفته دکتر اکبری، درحالحاضر در ایران میزان ابتلا به سرطان سالانه ١٤٥ در هر صد هزار نفر و درکشورهای غربی به طور متوسط ٥٠٠ تا ٧٠٠ نفر در هر صدهزار نفر است که در مقایسه با کشورهای غربی بالا نیست، اما نسبت به گذشته نگرانکننده به نظر میرسد. وی با بیان اینکه طبل سرطان برای نسلهای آینده ایران کوبیده شده است، افزود: «رشد این بیماری در هیچ کشوری مثل ایران نیست. باوجود آنکه امید به زندگی در کشور در حال افزایش است اما وضعیت سایر متغیرهای محیطی خراب است. مسائل اجتماعی و روانی و استرسها هم در این مسئله دخیل هستند».
اما این تمام ماجرا نیست، وحشت سرطان را میشود میان مردم هم حس کرد. بعد از فوتکردن هنرمندان محبوب مردم از سرطان و ابتلای حداقل یک نفر از اطرافیان خانوادهها به سرطان و ابراز نگرانی چهرههای سرشناس درباره شیوع سرطان میشد میزان افزایش نگرانی را حس کرد؛ نگرانیاي که با افزایش آلودگی هوا، پارازیتهای ماهواره، افت کیفیت مواد غذایی و تقلب در مایحتاج غذایی مردم بیشتر میشد. محبوبه یکی از کسانی است که از فوبیای سرطان رنج میبرد و مدتهاست که تحت نظر پزشک اعصاب و روان است. او که ١٠ سال پیش پدرش را به دلیل بیماری سرطان خون از دست داده، از همان زمان وحشت ابتلای به سرطان را با خود یدک میکشد. او میگوید: «این وحشت فقط برای این نیست که میترسم فقط خودم به سرطان مبتلا شوم؛ استرس مبتلاشدن مادرم رهایم نمیکند، اینکه همسرم مبتلا شود دیوانهام میکند، اگر هرکدام از ما خوندماغ شویم حالم بد میشود. چند وقت پیش بود که در اتوبوس یک بچه به خاطر اینکه در آفتاب مانده بود خوندماغ شد و من از استرس بیهوش شدم».
محبوبه تعریف میکند که بعد از فوت مرتضی پاشایی شبادراریها دوباره سراغش آمده و ترسیده که همسرش به سرطان معده مبتلا شود. او میگوید: «ما که نزدیکترین عزیزمان به سرطان مبتلا بوده، اضمحلال فرد مبتلا را به خوبی درک میکنیم و میبینیم و برای همین خیلی درد میکشیم. از طرفی هم وقتی هوا آلوده میشود حال من بدتر میشود، درها را قفل میکنم تا کسی از خانه بیرون نرود، پنجرهها را میبندم، نمیگذارم کسی بدون ماسک از خانه بیرون برود، زندگی همهمان جهنم است. این خبرها را هم که میخوانم، ترسم از همه چیز بیشتر هم میشود. اصلا دلم میخواهد بمیرم، اما از سرطان نه...»
مطابق آماری که دکتر اکبری پیش از این ارائه کرده بود، از شایعترین عوامل ابتلا به سرطان، سن است. کشور ما در اوایل انقلاب حدود ٥٦ سال امید به زندگی داشت و الان این حدود ٧٤ سال است و این فاصله شرایط را برای ابتلا به سرطان ایجاد کرده است. کشور ما در حال مسنشدن است. نرخ جمعیت بالای ٦٠ سال در ایران ٨,٥ درصد است. به محض اینکه به بالای ١٠ درصد برسیم، یعنی پیر شدهایم. سن ٧٠ درصد عامل ایجاد خطر سرطان است و برای آن خیلی نمیشود کاری کرد. یکی دیگر از این عوامل خطر پروتئین و چربی حیوانی مانده مانند سوسیس و کالباس است و به عنوان ریسک فاکتور محسوب میشود. سازمان بهداشت جهانی این ماده را خط اول ایجاد سرطان اعلام کرده است.
سرطانها در ایران
دکتر علی مطلق، رئیس اداره مبارزه با سرطان وزارت بهداشت، درگفتوگو با «شرق»، آمارهای دقیقتری درباره ابتلا به سرطان در ایران ارائه میکند. مطلق بیان میکند: «نباید یک نکته را فراموش کنیم که سرطان در جهان در حال افزایش است. سازمان بهداشت جهانی میگوید در سال ٢٠١٢ بروز سرطان ١٤میلیوننفر بوده و تا سال ٢٠٣٠ به ٢٧میلیوننفر و درواقع بروز سرطان به دوبرابر میرسد. پس سرطان در همهجا در حال افزایش است. بیشترین تعداد افزایش سرطان در کشورهای درحالتوسعه و بهخصوص کشورهایی که درآمد اقتصادی متوسط روبهبالایی دارند به وجود میآید. دلیل این است که از یک طرف رفاه نسبی باعث شده که بیماریهای واگیر کنترل شود و طول عمر افزایش پیدا کند و بروز سرطان با افزایش طول عمر ارتباط دارد و از آنطرف هم هنوز راهکار و شیوه درستی برای کنترل بیماریهای غیرواگیر و بهخصوص سرطانها هم اتخاذ نشده است».
وی در ادامه میافزاید: «بروز سرطان در ایران هم رو به افزایش است و ظرف ١٥سال آینده هم ٧٠ درصد افزایش خواهد یافت. اما نکته مهم این است که آیا سرطان در ایران بهنسبت بقیه کشورها هم بالاتر است؟ مسئله اینجاست که در ایران هم متناسب با بقیه کشورها بروز سرطان رو به افزایش است که سه دلیل دارد، یکی از دلایل همان امید به زندگی است. ما حدود ٣٠ سال پیش امید به زندگیمان ٥٩ سال بود ولی الان ٧٤ سال است. دومین مسئله شیوه زندگی ناسالم از جمله کممصرفکردن میوه و سبزیجات و افزایش وزن و کمتحرکی و سومین دلیل عوامل محیطی مثل آلودگی هوا و آب است. اما باید بدانیم مهمترین دلیل افزایش امید به زندگی است که باعث شیوع بیشتر سرطان در کشور است. درست است که آلودگی هوا و شیوه زندگی ناسالم هم در شیوع هرچهبیشتر سرطان مؤثر است اما نباید فراموش کنیم که افزایش امید به زندگی باعث شیوع سرطان میشود».
رئیس اداره مبارزه با سرطان وزارت بهداشت در ادامه با اشاره به فراوانی سرطان معده در میان مردان در ایران تأکید کرد: «در میان زنان هم سرطان پستان بیشترین فراوانی را دارد و در کشور ما بهطورکلی در مناطق شمال و شمالغربی و مرکزی بیشترین میزان شیوع و ابتلا به سرطان را دارا هستیم». از ٨٥ هزار مورد سرطان جدید در سال، ٥٥,٥ درصد را مردها و ٤٤.٥ درصد را زنان تشکیل میدهند. شایعترین سرطان در میان مردان، سرطان معده و سپس مثانه و روده بزرگ است. در میان زنها شایعترین سرطانها، سینه، پوست و سپس معده است. شایعترین سرطانی که باعث مرگ در هر دو جنس میشود سرطان معده است. بیشترین آمار ابتلا به سرطان در میان زنان در استان یزد و در میان مردان در استان مرکزی گزارش شده است.
البته دکتر اکبری، امواج الکترومغناطیس را هم در ابتلا به سرطان بیتأثیر ندانسته و تأکید میکند: «هیچکس در دنیا حق ندارد بگوید موج الکترومغناطیس مفید است؛ در حالی که این امواج در قلب، مغز، خلقوخو و... با هر درجهای تأثیر میگذارد و مضر است. اما بحث سرطانزایی جدای از این موارد است. تا امروز ثابت نشده این موج سرطانزا است. شانس ابتلا به سرطان در کسانی که در منبع تولید این امواج کار میکنند، بالاتر میرود که به آن سرطان شغلی گفته میشود. مثل کسانی که به طور دائم با مواد رنگی در ارتباط هستند، احتمال سرطان مثانه در این افراد بالاست».
دکتر عظیم مهرور، رئیس بیمارستان محک، در پاسخ به این سؤال که آیا تأیید میکند که میزان ابتلا به سرطان در ایران بیشتر شده گفت: «بیماری بدخیمی در بزرگسال و اطفال بیشتر نشده و به خاطر تکنیکهای تشخیصی، تشخیص بهتر و سریعتری داده میشود. بعد هم بهبود وضعیت بهداشتی و از بینرفتن بیماریهای واگیردار باعث شده که کنترل بهداشتی بیشتر شود. در نتیجه تشخیص سرطان بیشتر شده و باعث میشود آمار سرطان بالاتر به نظر برسد. الان افراد بالای ٤٠ سال را میشود بیمارییابی کرد و در کودکان، پزشکان حاذقتر هستند و میتوانند با فوکوس بیشتر، این بیماری را تشخیص بدهند.
بیمار فوت میکرد و سرطان تشخیص داده نمیشد. مهرور با اشاره به اینکه فراوانی سرطان خون در کودکان بیشتر است، تأکید کرد: «بعد از سرطان خون تومورهای مغزی و لنفومها بین کودکان فراوانی بیشتری میان سرطانها دارند. اما باید این مسئله را یادآور شد که ما در مهار و کنترل سرطان در میان کودکان بسیار خوب هستیم و پیشرفتهای بسزایی هم داشتهایم. درحالحاضر پروتکلهای درمانی بسیار بهروز است و کمبود دارویی نداریم و نتایج درمانی ما بسیار خوب است و سرطان خون در نوع استانداردش خطر بسیار کمی برای کودکان خواهد داشت».